HÍREK ÉS MÉDIA

HAMAROSAN TÚL DRÁGA LESZ A VITORLÁZÁS?

2022. január 11.

Az új hajók árai egyre magasabbak, a szállítási idők egyre hosszabbak. Mire számíthatnak az ügyfelek?

Az új hajók árai egyre magasabbak, a szállítási idők egyre hosszabbak. Mire számíthatnak az ügyfelek?

Bizonytalan idők köszöntenek a vásárlókra: az új hajók szállítási ideje egyes esetekben jelentősen meghosszabbodott – nem ritka a megrendeléstől számított két év sem. Ennek oka mindenekelőtt az erős kereslet. “Megnövekedett érdeklődést látunk a vízi sportok iránt” – mondta el Jens Gerhardt, a greifswaldi Hanseyachts AG műszaki igazgatója. “Mindannyian megtapasztaltuk a COVID alatt, hogy nem kell mindig messzire repülni ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Emellett vannak olyan szempontok, mint az éghajlati tudatosság, ami az embereket arra ösztönzi, hogy a saját házuk táján nyaraljanak.” De tisztán pénzügyi megfontolások is indokolják a hajóvásárlást: “hatalmas infláció van, amit 54 évem alatt még soha nem tapasztaltam. Az emberek sorra rendelik a hajókat, mert úgy vélik, azok három év múlva már megfizethetetlenül drágák lesznek”.

Hanse 388 vitorlás hajó

A hajógyárak megnövekedett kereslete a teljes termelési láncot érinti. Mivel egy jacht nagyon sok alkatrészből áll, amelyek a legkülönbözőbb gyártóktól származnak, a cégeknek – mint a végtermék gyártóinak – két nagy problémával kell szembenézniük: saját gyártási kapacitásuk bővítésével (miközben a nyersanyagárak emelkednek), illetve a beszállítóktól való függéssel. Sokkal többet kell készletezniük, mint korábban, a raktárak egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek, ami szintén pénzbe kerül.

Gerhardt az ellátási láncok problémáiról is beszámolt: “2021. január közepe óta nagyon szűk keresztmetszetek vannak a nagy motoroknál, március óta pedig sok kisebb alkatrészből is hiány van”. Szerinte ezért elsősorban a gazdaság fejlődése a felelős. “Európában hiány van egy csomó nyersanyaghoz kapcsolódó termékből, amelyek gyártását a nyolcvanas években Ázsiába szerveztük ki – legyen szó a WC-k és mosdókagylók kerámiájáról, a burkolatokhoz használt műanyagról, vagy a rozsdamentes acélból készült alkatrészekről. Mindezt rendkívül korán meg kell rendelni, hogy időben elkészüljön. A megrendelő számára ez azt jelenti, hogy hónapokkal korábban kell konfigurálni a hajót, mint korábban, különben nem lehet időben beszerezni a szükséges alkatrészeket.”

Hanse 460 vitorlás hajó fürdőplatform

Mindezek együttesen – a megnövekedett kereslet, a nehezedő termelési feltételek és a növekvő nyersanyagköltségek – hosszabb várakozási időhöz és magasabb árakhoz vezetnek. “2021-ben két alkalommal is soron kívüli áremelést hajtottunk végre”. A normális érték körülbelül évi két és fél-három százalék, például az energiaköltségek vagy a bérek emelkedése miatt. “Áprilisban további két százalékkal emeltük az árakat. Ez nagyjából ugyanaz a növekedés volt, mint a gyanta esetében – az ár ideiglenesen megháromszorozódott. Ez az a nyersanyag, amelynek az ára számunkra a legnagyobb mértékben emelkedett.”

Fém, fa és gyanta, ez a három termékcsoport teszi ki egy vitorlás jacht költségének körülbelül 50 százalékát. “Aztán június 1-jén az árak további négy százalékkal emelkedtek. Ez körülbelül másfél százalékkal több, mint amennyivel általában feljebb mennek. A két ugrással a relatív növekedés 2021-ben körülbelül kétszerese volt a szokásosnak.”

A szállítási határidők a közelmúltig jellemző három-hat hónap helyett ma már tizennyolc-huszonnégy hónapot tesznek ki, a gyártók nagy kockázatot vállalnának, ha ilyen hosszú időre garantálnák a rendeléskori árat, ki kell számolniuk azt az összeget, amely két év múlva valószínűleg reális lesz.

Hanse 675 vitorlás hajóbelső

Az új modell Hanse 460 már két pénzügyi évre előre be van táblázva (nekünk még van egy eladó darabunk 2022-re), a Hanse 315 közepesen hosszú szállítási idővel rendelkezik. “Továbbra is mindenhol jelentős növekedést fogunk látni, nem csak a jachtok esetében. Egyszer majd a világjárványt is magunk mögött hagyjuk, ám egy ilyen esemény után minden másképp alakul, mint korábban, különösen az árak és a bérek emelkednek: a kereslet megnő, mert az emberek évekig nem tudtak költeni semmire, és most élvezni akarják az életet. Tehát a luxuscikkek iránt, amelyekkel ezt megtehetik, különösen növekszik a keresletet. És mi lehetne jobb módja az élet élvezetének, mint egy hajó?”

Mit jelent most ez a fejlemény a leendő vásárlók számára – lecsapni vagy kivárni? “Az infláció valójában már itt van, csak még nem látjuk a kamatlábakban, mert ellene pénzt nyomtatnak. De ez nem tart örökké. Az én tippem az, hogy vásároljunk, költsünk pénzt, fektessünk be értékekbe! Házak, lakókocsik, értéktárgyak. Hajók, hajók, hajók. Ezek nem csak értékállóságot biztosítanak és stabilak az inflációval szemben, hanem örömet is okoznak. Elvégre semmi sem veri azt az érzést, amikor az ember a fedélzeten fekszik, egy itallal a kezében, és élvezi a napsütést!”